6000 series 2077

De historie van het iconische merk begint in 1911 als Josef Steidinger het merk Perpetuum opricht. In 1936 fuseert het bedrijf met dat van Albert Ebner en gaat men verder door het leven als Perpetuum Ebner. Twintig jaar later is het de grootste fabrikant van pick-ups met meer dan 1500 werknemers; in haast elk radio-meubel huist een PE. In 1971 komt de fusie met Dual tot stand en verdwijnt in 1973 de merknaam PE.

Uit het verslag van High End 2015 tekende HVT op: “…Nu is Perpetuum Ebner uit een langdurige winterslaap weer opgestaan en hoe! Onder leiding van een zakenman, Wolfgang Epting, wordt een serieuze poging gedaan Perpetuum Ebner weer met hoogwaardige producten in de markt te zetten. Hun eerste nieuwe draaitafel, de Perpetuum Ebner PE4040, die op de HighEnd 2015 werd gepresenteerd, is daarvan een goede getuige. Epting heeft zich als doel gesteld St. Georgen im Schwarzwald, waar merken als PE en Dual ooit hun succesverhaal zijn begonnen, weer vooraan te brengen in de productie van technologisch hoogwaardige draaitafels.”

Dealers in Nederland voor Perpetuum Ebner: Audiohuis Delft, Delft / Exaudi-Daluso, Echt / Hans Audio, Hoorn / Hemmers, Enschede / Hifi Solutions, Amsterdam / Holland Link, Rotterdam / Novus Audio, Kampen / De Radiobeurs Louter, Dordrecht / Rik Stoet Audio, Den Haag / Van Andel Audio & Video, Leiden / Van Duppen Audio, Venlo / www.vintageaudiorepair.nl/te-koop/#platenspelers en in België: Vadeli, Bornem / Audiophiles-hifi1333, Bruxelles

Ernst Neve, hoofdredacteur van HVT schrijft:

Perpetuum Ebner, merk uit de hoogtijdagen van vinyl

Vinyl is nog steeds in trek. De cijfers liegen niet; in de USA is het aantal verkochte elpees voor het 13e jaar op rij gegroeid van 900.000 albums in 2006 tot 16,8 miljoen in 2018. Even ter relativering: de gehele marktomvang bedraagt 9,8 miljard dollar waarvan in 2018 het aandeel LP/EP 419,2 miljoen dollar was, ofwel 4,3%. Maar goed, in 2006 was dat 0,2%. Dat is dus de vinyl-hype waar iedereen het over heeft. By the way; er is voor bijna 700 miljoen aan CD’s verkocht. Deze verkopen dalen echter sinds 2000 (toen 13,2 miljard).

Het zwarte goud

Verder over het zwarte goud. Het pure feit dat er meer platen worden verkocht, houdt vanzelfsprekend in dat de vraag naar draaitafels ook is toegenomen. Een merk als Crosley is daar handig op ingesprongen. Een bestaand merk dat de massa bedient met kofferdraaitafels vanaf €79,95. Hoewel het merk inmiddels ook een aantal modellen heeft dat aardig klinkt, kan iedereen bedenken dat je voor 80 euro geen kippenvelprestaties mag verwachten.

Perpetuum Ebner

Dat is wel anders met het merk Perpetuum Ebner, kortweg PE. Ook dit merk is bekend van vroeger. Sterker nog; het merk werd in 1911 opgericht door Josef Steidinger en in 1936 begon de samenwerking met Albert Ebner onder de naam Perpetuum Ebner. In 1973 ging het bedrijf, inmiddels met 1.500 werknemers, samen met Dual. In de hoogtijdagen werden er van het model PE Rex in zes jaar tijd meer dan een miljoen verkocht en rolden er 5.000 draaitafel per dag uit de fabriek. Het zou tot 2015 duren, totdat Wolfgang Epting – inwoner van St. Georgen en bekend met de rijke historie van PE – de stoute schoenen aantrok en de naam nieuw leven inblies met de introductie van de PE1010 die nu in de MkII versie €2.499 kost en PE4040, hun topmodel van €4.499. Hij wilde kwaliteit bieden voor relatief weinig geld.

Veel voor relatief weinig

Om dit te bewerkstelligen rekruteerde hij oud werknemers van Dual die na de eerste modellen de opdracht kregen een complete draaitafel onder de 1.000 euro te ontwikkelen. Dit is uiteindelijk de PE800 geworden die voor €999 over de toonbank gaat. Inmiddels bestaat de draaitafel lijn van PE uit vijf via een snaar aangedreven modellen die is onder te verdelen in twee series, de PExclusive en de PEconomy. Bij de eerste zijn kosten noch moeite gespaard en hebben alle modellen een subchassis, een massief plateau, een high end toonarm en bijpassend element. Opvallend aan het design van alle modellen is dat ze uit te voeren zijn in een duo-tone. Zo kan het goedkoopste model, de PE800, niet alleen in het zwart, maar ook in het zwart/wit worden geleverd. De PE1000 komt daarbij ook in de combinatie zwart/notenhout. De modellen PE1010MkII en PE2525MkII zijn verkrijgbaar in het zwart, rood/zwart en wit/zwart, terwijl het topmodel PE4040MkII het zwart combineert met palissander of esdoorn. De prijzen hinten al op de inherente kwaliteit van de PE producten, gelukkig maken de toegepaste materialen de naam verder waar. Zelfs het goedkoopste model heeft een aluminium plateau met een gewicht van 2 kilo en een totaalgewicht van maar liefst 8 kilo. Aan de 9” aluminium toonarm is een Ortofon 2M Red MM element speelklaar gemonteerd. Hup uit de doos, aan de versterker en genieten maar! Als je versterker een phono ingang heeft dan…

Bron: Gooi- en Eemlander, vrijdag 3 mei 2019

Extra informatie

prijslijst-pe-2020.pdf
prospekt-0818_web.pdf

Perpetuum Ebner PE1000

De PE1000 heeft eveneens een snaar aangedreven plateau van 3 kilo, maar dan van polyoxymethyleen. Daarbij legt het chassis nog eens twee extra kilo’s in de schaal. Ook wordt het Ortofon 2M Red element af fabriek in de carbon-arm gemonteerd geleverd. Naast uitvoering in zwart of wit behoort notenhout en de kleurstelling oranje en grijs tot de mogelijkheden.

Perpetuum Ebner PE1010

Van de Duitse pers krijgt de PE1010 een waardering van 5 sterren (Stereo 10/2015) of ‘High-End-Klasse’ (Audio 06/2016). De PE1010 is van het type sub-chassis, waarbij de synchroonmotor een 3 kilo zwaar aluminium plateau aandrijft. Het Ortofon 2M Blue element tilt ‘m mede naar een hoger afspeelniveau.

Perpetuum Ebner PE2525

Eveneens was het Duitse ‘Stereo’ lovend over de PE2525. Mag ook wel want in deze prijsklasse is de PE2525 nauwelijks te verslaan. In de uitvoering is een gedistingeerd donkerrood mogelijk, wat ‘m tot zowel visueel als auditief tot klankjuweel maakt.

Perpetuum Ebner PE4040

Top in de range is de PE4040. Met een nóg dikker plateau, en dus ook zwaarder, laat het Ortofon MC Quintet Black element het onderste uit de groef boven komen. De afwerking in ‘Bird’s Eye Maple’ of Rosewood maakt ‘m tot een lust voor oog en oor. Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=r8cMLToB3uI&feature=youtu.be&app=desktop

Perpetuum Ebner PE800

Met de PE800 presenteert Perpetuum Ebner het basismodel: via een snaar drijft een gelijkstroommotor het 3 kilo zwaar plateau van 25mm dik aluminium aan. In de uit eigen ontwikkeling vervaardigde arm (aluminium) zit een Ortofon 2M Red element.

© 2020 Quad-raad B.V. Alle rechten voorbehouden.