De historie van het iconische merk begint in 1911 als Josef Steidinger het merk Perpetuum opricht. In 1936 fuseert het bedrijf met dat van Albert Ebner en gaat men verder door het leven als Perpetuum Ebner. Twintig jaar later is het de grootste fabrikant van pick-ups met meer dan 1500 werknemers; in haast elk radio-meubel huist een PE. In 1971 komt de fusie met Dual tot stand en verdwijnt in 1973 de merknaam PE.

Uit het verslag van High End 2015 tekende HVT op: “…Nu is Perpetuum Ebner uit een langdurige winterslaap weer opgestaan en hoe! Onder leiding van een zakenman, Wolfgang Epting, wordt een serieuze poging gedaan Perpetuum Ebner weer met hoogwaardige producten in de markt te zetten. Hun eerste nieuwe draaitafel, de Perpetuum Ebner PE4040, die op de HighEnd 2015 werd gepresenteerd, is daarvan een goede getuige. Epting heeft zich als doel gesteld St. Georgen im Schwarzwald, waar merken als PE en Dual ooit hun succesverhaal zijn begonnen, weer vooraan te brengen in de productie van technologisch hoogwaardige draaitafels.”

Dealers voor Perpetuum Ebner: Audiohuis Delft, Delft / Exaudi-Daluso, Echt / Hans Audio, Hoorn / Hemmers, Enschede / Hifi Solutions, Amsterdam / Holland Link, Rotterdam / Novus Audio, Kampen / De Radiobeurs Louter, Dordrecht / Rik Stoet Audio, Den Haag / Van Andel Audio & Video, Leiden / Van Duppen Audio, Venlo / www.vintageaudiorepair.nl/te-koop/#platenspelers 

Extra informatie

prijslijst-pe-1-1-2019.pdf
prospekt-0818_web.pdf

Perpetuum Ebner PE1000

De PE1000 heeft eveneens een snaar aangedreven plateau van 3 kilo, maar dan van polyoxymethyleen. Daarbij legt het chassis nog eens twee extra kilo’s in de schaal. Ook wordt het Ortofon 2M Red element af fabriek in de carbon-arm gemonteerd geleverd. Naast uitvoering in zwart of wit behoort notenhout en de kleurstelling oranje en grijs tot de mogelijkheden.

Perpetuum Ebner PE1010

Van de Duitse pers krijgt de PE1010 een waardering van 5 sterren (Stereo 10/2015) of ‘High-End-Klasse’ (Audio 06/2016). De PE1010 is van het type sub-chassis, waarbij de synchroonmotor een 3 kilo zwaar aluminium plateau aandrijft. Het Ortofon 2M Blue element tilt ‘m mede naar een hoger afspeelniveau.

Perpetuum Ebner PE2525

Eveneens was het Duitse ‘Stereo’ lovend over de PE2525. Mag ook wel want in deze prijsklasse is de PE2525 nauwelijks te verslaan. In de uitvoering is een gedistingeerd donkerrood mogelijk, wat ‘m tot zowel visueel als auditief tot klankjuweel maakt.

Perpetuum Ebner PE4040

Top in de range is de PE4040. Met een nóg dikker plateau, en dus ook zwaarder, laat het Ortofon MC Quintet Black element het onderste uit de groef boven komen. De afwerking in ‘Bird’s Eye Maple’ of Rosewood maakt ‘m tot een lust voor oog en oor.

Perpetuum Ebner PE800

Met de PE800 presenteert Perpetuum Ebner het basismodel: via een snaar drijft een gelijkstroommotor het 3 kilo zwaar plateau van 25mm dik aluminium aan. In de uit eigen ontwikkeling vervaardigde arm (aluminium) zit een Ortofon 2M Red element.

© 2018 Quad-Raad B.V. Alle rechten voorbehouden.